Günümüzde beraber olan çiftlerin bebek yapmaya karar verdikleri yaş oranı gittikçe yükselmekte ve bu da sağlıklı doğum yapabilmeye engel oluşturmaktadır. Kadının hamile kalabilmesi zorlanmakta, kalsa bile düşük yapması veya kendinin, bebeğinin hayati riskleriyle karşılaşması olasıdır. Kadınlarda hamile kalma 30 veya 35 yaşı aşmaya başladıktan itibaren üreme kapasitesinin azaldığını fark etmeye başlayacaktır. Adet Gören Kadında Kısırlık Sorunu
30 yaşı geçmiş kadınlarda yumurta sayısı ve kalitesi hızla düşüşe geçmekte ve bebek beklentisinde de hayal kırıkları yaşanmaktadır. Hormon seviyesi etkilenerek düzensiz yumurtlama çoktan başlamıştır bile. Bu da gebeliğin yüzde yirmilere varan şansa sahip olmasını beraberinde yaşatacaktır. 40 yaşlarındaki bir kadın içinse hormon seviyesi yüzde 5’lere gerilemektedir. Düzenli adet görüyor olması hamile kalacağının göstergesi olmamaktadır.
Adet gören bir kadında da kısırlık sorunu yaşanabilir. Tabii sözü edilen kısırlık, hormon seviyesinin düşmesi sadece kadınlarda değil, sperm kalitesizliğinde, sperm yetersizliği yaşayanlarda veya yaşları ilerlemiş erkeklerde de yaşanmaktadır. Düzenli doktora giden çiftler de bebek sahibi olma arayışı rutin kontrollerde ve tedavilerde başarıya ulaşmıyorsa tüp bebek tedavisi çiftlerin doktorla beraber vereceği karar doğrultusunda uygulanabilir. Kadının yaşlandıkça her ay az yumurtlaması, ilaçlarla yumurta sayısını fazlalaştırmaya cevap alınamıyorsa veya erkekte sorunlar yaşanıyorsa tüp bebek tedavisi kadında yumurta, erkekte sperm olduğu sürece kullanılabilir bir yöntemdir. Salt 30’lu yaşlar için değil kısırlık yaşayan genç çiftler içinde tüp bebek tedavisi ile çocuk yapmak güvenli bir yöntemdir.
Adet Gören Kadında Kısırlık Sorunu
Kadının kısırlık nedeni, hormonal faktörleri, biyolojik yapısı uygunluğu, erkekte sağlıklı sperm, tüp bebekte başarı oranını yükseltmektedir. Tüp bebek uygulamalarında genelde yüzde 40 dolayında gebelik gerçekleştirilir. Hastane şartlarında yapılması gereken tüp bebek tedavisi kadından alınan yumurta ve erkekten alınan spermin döllendirilmesi ve transferiyle oluşur. Transfer sonrasında hayata kalındığı yerden devam edilirken 12 gün sonra gebe kalıp kalınmadığı öğrenilir. Gebelik sürecini nasıl atlatacağı kadının hamilelik boyunca sağlığı ile yakından ilintilidir. İlk tüp bebek sonuç olumsuz da olsa tekrar uygulanabilir bir tedavi yöntemidir.