Tüp bebek tedavisine başvuracak kişiler akıllarında birçok soru işareti ve endişe ile tüp bebek merkezlerine gelirler. Sorunun ne olduğunu ve tedavinin nasıl olacağını bilmeyen herkes için bu doğal bir süreçtir. Öncelikle bilinmesi gereken ilk şey tüp bebek tedavisi herkese aynı şekilde uygulanan değişmeyen belirli çerçeveler içerisinde devam eden bir tedavi değildir. Herkes için farklı yöntemler uygulanmaktadır. Bu yöntemlerin seçimi yine adayların tedavisini yapacak olan hekim tarafından belirlenir.
Tedavi Öncesi Süreci Nasıldır?
Tüp bebek tedavisi için karar veren çiftlerin ilk durağı tedaviyi uygulayan hastane veya tüp bebek merkezleridir. Tedaviyi uygulayacak olan doktor ile tanışan çiftler öncelikle bir ön muayeneden geçirilirler. Bu ön muayene hastayı tanıma sorunun belirlenmesi için uygun yöntemleri seçme ve son kararları verme aşamasıdır. Daha sonra hem kadın hem erkek için de bir takım testler yapılır. Bunların arasında normal kan testleri gibi şeyler bulunduğu gibi hormon testleri ve üreme hücresi testleri ağırlıktadır.
Doğal yollardan hamile kalınmasına engel olan sebep kesin olarak bulunduğu zaman doktor uygun tedaviyi belirler. Bu süreç de çift bir takım ilaçlar alır. Verilen bu ilaçlar çifti hem hormon açısından hem de bedenen tedaviye hazırlamak içindir. Bu aşama adaylar tarafından dikkat edilmesi ve önemsenmesi gereken bir süreçtir. Çiftin tedaviye hazır olması direkt olarak tüp bebek tedavisi sonucundaki başarıyı etkilemektedir.
Daha sonra doktor tarafından belirlenen yöntem ile erkekten alınan sperm hücreleri kadından alınan yumurta hücreleri ile döllenir. Bu aşama birkaç gün sürebilmektedir. Yumurtalar her zaman en yüksek başarı oranını verecek durumda olmayabilirler. Bu nedenle birkaç günlük gözlem sonucunda birleştirme yapılır. Daha sonra elde edilen embriyo kadının karnına rahmin içerisine bırakılır ve doğal süreç başlar. Tedavinin bir sonuç verip vermeyeceği de bu noktada açığa kavuşur.