Tüp Bebek Tedavisinde Başarısızlık Nedenleri
Tüp bebek tedavisi çok fazla sabır ve özveri gerektiren bir tedavidir. İlk seferde çocuk sahibi olabileceğiniz gibi, defalarca kez aynı meşakkatli süreçlerden geçerek tekrar tekrar denemeniz de gerekebilir. Unutulmamalıdır ki, her şey dört dörtlük bile olsa, başarısızlık riski hep vardır. Ve çoğunlukla nedeni belirlenemez. Yine de önemli olan umudu elden bırakmamaktır.
Yumurtadan Kaynaklanan Durumlar
Kadının yaşının büyüklüğü, yeterli yumurta oluşmaması, yumurtanın yeterince uyarılmaması, embriyonun kalitesini düşürür. Ya da yumurtalar kendiliğinden çatlar. Böyle durumlarda tedavi başa döner.
Rahim İçi Sorunlar
Rahim içi duvarları embriyonun gelişimine uygun olmayabilir. Rahimde miyom, kist ya da pıhtılaşmalar söz konusu olabilir. Geçirilmiş eski enfeksiyonlardan dolayı herhangi bir yapışıklık oluşmuş olabilir. Karın içi ameliyatların bir sonucu olarak tüpler tıkanarak şişmiş, ya da sıvı toplamış olabilir. Bütün bunlar embriyonun rahme tutunmasına engel teşkil eder.
Rahimle ilgili sorunlarda şayet kaliteli embriyo oluşumu sağlanabiliyorsa, anne adayının rahim içi problemleri son bulana dek, embriyoların dondurulması etkili bir çözüm olabilir.
Embriyo Transferiyle Oluşan Olumsuzluklar
Embriyo rahim içine yerleştirilirken karşılaşılan olumsuzluklar, laboratuar ortamındaki yetersizlikler, tüp bebek tedavisinin başarısızlıkla sonuçlanmasına neden olabilir. Bazen de embriyo transferinden sonra gebelik, olması gereken yerde oluşmaz. Buna dış gebelik, diğer adıyla kimyasal gebelik denir.
Transferden sonraki 12. gün hekim 48 saat arayla iki gebelik testi ister. BHCG’nin ikinci testte iki kat artmış olması gerekir. Artmamış, aksine azalmışsa bu bize dış gebeliği, yani gebeliğin tüplerde oluştuğunu düşündürür. Emin olabilmek için vajinal ultrason işlemi gereklidir.
Böyle bir durumda aşırı çöküntü yaşamamak için gebelik testi yapılsa bile, bebeğin yeri ultrasonla tespit edilmeden bunu kimseyle paylaşmamakta yarar vardır. Daha önce dış gebelik ya da rahim içi iltihabı geçirenlerde, ya da tüpleri hasarlı olanlarda, dışa gebelik riski diğerlerinden fazladır.
Spermin Düşük Kalitede Olması
Kısırlık nedeni kadınla ilgili de olsa spermin yapısı tedaviyi büyük ölçüde etkiler. Burada ölcü sadece sperm sayısı değil, aynı zamanda spermin hareketlilik oranıdır. Baba adayı kaliteli sperm verebilmek için sağlığına dikkat etmeli, sıcak mekânlardan uzaklaşmalıdır.
Çiftin Yaşam Standartları
Tedavi uygulanan çiftler, stresten uzak durmalı, alkol, sigara ve uyuşturucu almamalıdır. Sağlıklı beslenme çok önemlidir. Tedaviye başlanmadan önce fazla kilolardan kurtulmak önemlidir. Düzenli egzersiz yapmalı, yağlı gıdalardan uzaklaşıp lifli besinlere yönelmelidirler. Günde 2 kg su önerilir.
Tüp bebek tedavisinin yakın çevrede çok fazla dillendirilmemesi gerekir. Bu, çifti strese sokacaktır. Olumsuz sonuçlandığında kendi üzüntünü unutup insanlara ne diyeceğinin hesabını yapmak çok yorucudur.