Tüp bebek tedavisi bebek sahibi olmak isteyen birçok çiftin umut ışığı olmaya devam etmektedir.Kısırlık yaş ilerlemesiyle birlikte daha fazla görülmektedir. Tüp bebek tedavisinde gidilmesi gereken yolları çiftlerin hikayeleri ve kişilik yapıları belirler. Bu faktörlere bağlı olarak en uygun tedavi biçimi belirlenir ve başarı sağlamak için yapılması gerekenler en doğru şekilde yapılır. Tüp bebek merkezleri bu konuda son yıllarda çok başarılı tedaviler yapmaktadır. Tüp Bebek Tedavisinde Son Gelişmeler
Merkezlerin artık hemen her yerde bulunması ve bu merkezlerin son tıbbi gelişmelerle donatılmış olması başarı şansını büyük oranda arttırmıştır. Ayrıca tedavi süreci boyunca uzman doktorların tavsiyelerini dinlemek, beslenme düzeninin ve hastaların psikolojik durumunun iyi ve sağlıklı olması da hamilelik oluşumunda olumlu etki yaratmaktadır. Çiftler tüp bebek tedavisi için uygun görüldüyse tedavi süreci başlar. Öncelikli olarak çiftlerle görüşülüp, hikayelerinde hastalık olup olmadığı belirlenir. Hastaların kendi kendilerine almaları gereken ilaçların nasıl kullanılacağı hakkında bilgi verilir. İlgili koordinatör tarafından hastaya ilaçlar hakkında kısa bir eğitim verilmektedir.
Tüp Bebek Tedavisinde Son Gelişmeler
İlaçlar genelde cilt altından ya da burun spreyi şeklinde alınmaktadır. Aslında burada temel konu yumurtalıkların kontrol altına alınabilmesidir.
Anne adayına hormon ilaçları verilir ve annenin yumurtalıkları geliştirilir. Baba adayının spermleri ile aynı gün içerisinde annenin yumurtalıkları döllenir. Verilen ilaçlar sayesinde anne adayının zamanında önce yumurtlaması önlenmektedir. Yumurtalıkların uyarılması aşaması da üçüncü olarak gerçekleştirilmektedir. Kadının yumurtalıklarının yüksek oranda yumurta üretmesi, başarılı bir tedavi için o kadar gereklidir. İlaç vasıtasıyla yumurtalıkların uyarılması 10 gün sürmektedir. Yumurta gelişiminin takip edilmesi hasta kontrol edilmektedir. Kontroller kandaki hormon düzeyleri ölçülerek ve ultrasonografi yöntemi kullanılarak yapılmaktadır. Dördüncü aşamada ise takip esnasında yeterli miktarda yumurtanın olgunlaştığı tespit edilirse, hcg enjeksiyonu denilen işlem yapılır. İlaç enjeksiyonundan 36 saat sonra yumurtaların toplanması işlemine geçilir. İşlem hastaya sakinleştirici verilerek ya da anestezi altında uygulanmaktadır. Son aşamaya gelinmeden önce sıra laboratuvar aşamasındadır. Bu yöntemde yumurtalar toplandıktan bir gün sonra normal şekilde döllenen yumurtaların sayısı hakkında çifte bilgilendirilir. Normal şekilde döllenen yumurtaların 2-5 gün arasında gözlenmesi ve kaliteli olanların rahme yerleştirilmesi, ardından embriyo transferiyle tüp bebek tedavisi sonlandırılır.