Anneden alınan yumurtanın babadan alınan sperm ile laboratuar ortamında gerçekleşen döllenme olayından sonra elde edilen embriyonun ana rahmine aktarılması ve sürecin takibe alınması gibi aşamaları barındıran tüp bebek tedavisi günümüzde yaygın olarak uygulanabilmektedir. Gebelik girişimlerinde başarısız olan çiftlerde uygulanır. Tüp Bebek Tedavisinde Yumurtaların Döllenmesi
Tüp bebek tedavisinde anneden yumurta alınabilmesi için öncelikle bir baskılama süreci ve daha sora uyarma süreci gerekmektedir. Bu işlemin yapılmasının sebebi ise kontrollü olarak yumurta oluşumunu sağlamaktır. Yumurtaların oluşması sağlandıktan sonra oluşan foliküllerin daha çok olgunlaşması için çatlatma iğnesi olarak bilinen HCG enjeksiyonu yapılmaktadır. Enjeksiyon sonrasında olgun hale gelen yumurtaların toplanması aşamasına geçilir ve bu aşamada anne adayı cerrahi işleme tabi tutulur. Toplanan yumurtalar laboratuarda uygun koşullardaki ortama aktarılır ve babadan alınan spermler yumurtaların üzerine bırakılır. Spermlerin döllemiş olduğu yumurtalar ayrı bir ortama alınarak burada bölünmeye başlaması açısından kontrol edilir.
Embriyoların bölünerek blastosit aşamasına gelmesinden itibaren uzman tarafından seçimlerin yapılması ile bir ya da iki embriyo ana rahmine transfer edilir. Transferi takip eden dokuz gün sonra kan testleri yapılmakta olup, gebelik olgusunun sağlığı hakkında değerlendirme yapılır.
Tüp Bebek Tedavisinde Yumurtaların Döllenmesi
Tüp bebek, anneden yumurta toplama işlemi cerrahi bir girişimi gerektirdiğinden ötürü hastaların aklına bu işlemin ağrılı olup olmadığıyla ilgili soru gelmektedir. Tüp bebekte fertilizasyonun sağlanması için gereken yumurtayı elde etmek için yapılan toplama işlemi anestezi altında yapıldığından hastalar işlem sırasında ağrı duymamaktadır. Tedavide yumurta toplama işleminden sonrasında da ağrılı bir durum oluşturmamakta olup, tüp bebek tedavisinde toplanmış olan her yumurta döllenmeyebilir. Yine tedavi basamağı olan yumurta toplama işlemini takip eden günlerde sosyal hayatı kısıtlayacak önlemler alınmasına da gerek yoktur.
Tüp bebek tedavisinde yumurtaların döllenmesi ve ana rahmine transferini takip eden günlerde yorucu fiziki davranışlardan kaçınılmalıdır. Transferden ilk otuz dakika hastanın yatması uygundur.