Normal hamilelikle bebek sahibi olamamaya çiftlerin birtakım sağlık sorunları neden olabilmektedir. İnfertilite(kısırlık) bebek sahibi olmak isteyen çiftlerin yaşadıkları en büyük sorunlardan bir tanesidir. Tıbbın ve teknolojinin son yıllardaki gelişmeleriyle birlikte tüp bebek tedavisiyle, normal yollardan bebek sahibi olamayacak çiftlerde bu yöntem yüksek oranda olumlu sonuçlar vermektedir. Tedavi kadınların regl döneminin üçüncü gününde yapılan hormonal testlere ve ultrasanografi ile belli olan yumurta rezervlerine bakılarak uygun bulunursa 45 yaşına kadar uygulanabilir. Kadının yaşı ilerledikçe yumurta rezervinde de azalma görülür. Tüp Bebek Tedavisiyle İlgili Bilgiler
Bu nedenle 35 yaşından sonra tüp bebek tedavisinde başarı oranı düşmektedir. Hiçbir korunma yöntemine başvurmadan 1 yıl düzenli ilişki sonucu hala hamilelik görülmediyse, tüp bebek tedavisine başlamak uygundur. Tedavide kullanılan yumurtalıklar ve spermler kesinlikle eşlere aittir. Eş durumunu kanıtlayacak belgeler tüp bebek merkezlerine ulaştırılmalıdır. Her hastalığın tedavisinde olduğu gibi bu yöntemde de mutlaka riskler bulunmaktadır. Bunun için en önemli nokta doktorun tedavi süresince yaşanabilecek riskler konusunda çiftleri bilinçlendirmesidir.
% 100 bir başarı hiçbir zaman garanti değildir. İleri yaşlarda hamile kalmak isteyen kadınlarda başarı görülmediğinde tedavinin iptali söz konusudur. Embriyo kalitesinin düşüklüğü ve rahim iç duvarının gelişememesi durumunda başarı oranının yüksek olması beklenemez. Çok ısınan ve çok uyarılan yumurtalar tüp bebek tedavisinde risk grubunda yer almaktadır. Kusma, bulantı, halsizlik, karın ağrısı gibi şikayetler bu durumda karşılaşılabilecek sorunlardandır.
Tüp Bebek Tedavisiyle İlgili Bilgiler
Çoğul gebelik tüp bebek tedavisinin bir diğer risklerinden bir tanesidir. Fazla embriyo nakli nedeniyle ikiz ya da üçüz bebek sürpriziyle karşılaşmak mümkündür. Bu tedavinin yumurtalık kanserine sebep olduğu konusundaki bilgilerin, hiçbir yerde tıbbi olarak kanıtlandığı görülmememiştir. Embriyo transferinden sonra iki hafta bekleme süresi vardır. Bu süre zarfında anne adayı çok dikkatli olmalı, ağır ev işleri ve sporlardan kaçınmalıdır. Doktorun verdiği diyet listesine uymalı, eğer tedavi harici ilaç kullanmak gerekiyorsa anne adayı mutlaka doktora danışmalıdır. Anne adayına alkol, sigara tüketimi kesinlikle bu tedavi sürecinde yasaktır. Çiftler bu sürede kesinlikle cinsel ilişkiye girmemelidir. Ancak anne adayının tedavi süresince yatması, riskli bir hamilelik geçireceği konusunda verilen bilgiler gerçeği yansıtmamaktadır.