Cinsel ilişkiye girememe veya korkma durumuna vajinismus denir. Vajinismus, tedavi edilmediği sürece daha da rahatsızlık verir. Vajina girişini çevreleyen kasların istemsiz olarak kasılması ve sonuçta birleşmenin mümkün olamaması veya ağrılı olmasıdır. Bazen tüm vücutta kasılma, bulantı, kusma, ağlama ve bayılma nöbetleri de eşlik edebilir. Vajinismus sadece cinsel birleşme esnasında değil jinekolojik muayenelerde de problem yaratır. Vajinismus Nedir?
Vajinismus Nedenleri
- Yetersiz cinsel eğitim
- Korku
- Geçmişte yaşanan olumsuz cinsel imgeler, deneyimler (ensest, taciz, tecavüz vs.)
- Katı gelenekçi eğitim
- Güven eksikliği, yetersizlik duyusu
- Negatif cinsel şartlanma
- Zor doğumlar, travmatik jinekolojik muayene
- Doğumsal vajina anormallikleri
- Enfeksiyonlar
- Endometriozis gibi hastalıklar
- Erkekte cinsel fonksiyon bozuklukları
- Toplumda vajinismus sıklığı %2 gibi.
Vajinismus Nedir?
Vajinismus sonuçları
Vajinismus zaman içinde bir cinsel problem türünden öte bir aile problemine dönüşmektedir. Kişiler kendini değersiz hissetmekte ve içlerine çekilmektedir. Ebeveynlerin torun baskısı da problemi derinleştirmektedir. Ülkemizde vajinismus hala tedavi edilebilir bir sorun olarak görülmemekte ve hala tedavi amacı ile hacı hoca gibi yollarla soruna çözüm bulmaya çalışmaktadırlar.
Vajinismus kadın ve erkeğin ortak sorunudur. Cinsel ilişkinin sağlıklı devam etmesi için her iki çiftinde tedavi sürecine katkıları gerekmektedir. Çiftlerin yarısında erkek eşine anlayışla yaklaşmakta, şefkatle eşini koruma altına almaktadır. Bu paylaşım ve anlayış bazen tedavinin ötelenmesi yol açmaktadır. Yaklaşık %25 bu probleme olumsuz yaklaşmakta, zorlama veya şiddet uygulamaya kadar varan davranışlar sergilemektedirler. Bu süreçte çiftler etraflıca değerlendirilmeli, altta yatan sebep ve kişiye uygun tedavi yöntemleri ile devam edilmeli vajinismus sorunu çözüldükten sonrada çiftlerin sağlıklı ve doyurucu bir cinsel yaşama kavuşturulmaları teşvik edilmelidir.
Vajinismus Tedavisi
Çeşitli tedavi yöntemleri olmakla birlikte davranışçı terapi en kabul gören ve kanıta dayalı olan yöntemdir. Bu süreç nefes ve gevşeme egzersizleri, kegel egzersizleri gibi vajina kaslarını kontrol etmeyi sağlayan egzersizler, parmak egzersizleri ile devam etmektedir. Tedavi sürecinde dikkat edilmesi gereken en önemli nokta kırılma noktalarında çiftlerin tedaviye devamlarını sağlamaktır.
Her başarısız tedavi süreci çiftlerin kendine güvenini daha da sarsacak ve başarısızlık hissini perçinleyecektir. Çiftlerin çoğunun çocuk isteği ile jinekologlara başvurduğunu düşünürsek bu durumda kızlık zarının alınması, anestezi altında cinsel ilişkiye girme gibi tedaviye yardımcı olamaya bazen de tedaviyi olumsuz etkileyen yöntemlerden kaçınmak en önemli yaklaşımdır.
Yine hastaları aşırı beklentiye sokan tek seansta tedavi vaatlerinden de kaçınmak gerekir.
Kadın kanserleri, kadınlarda kalp ve damar hastalıklarından sonra ikinci ölüm nedenidir ve giderek artmaktadır. Bu tip kanserlerin önemli bir bölümünde erken tanı mümkündür ve hayat kurtulabilmektedir. Kanserde erken tanı gerçekten hayat kurtarmaktadır. Hastalarımız bize geldiği zaman onların aile hikayelerini dikkatlice alıyoruz ve buna göre kanser taramasıyla ilgili görevi üstleniyoruz.
Kadınlara belli aralıklarla; pap smear testi yaparak rahim ağzı kanserinin, vajinal ultrason yaparak rahim ve yumurtalık kanserinin, ayda bir meme muayenesini öğreterek ve belli bir yaştan sonra da mamografi düzenine alarak meme kanserinin, 40 yaş üzerinde de yılda bir yapılan gizli kan tayini ve 50 yaş üzerinde de kolonoskopi tetkikleriyle de kalın bagırsak kanserinin erken tanısını koymak mümkündür ve Jinemed’de bu işlemlerin hepsi dikkatli bir şekilde yapılmaktadır.
Kadının mevcut sorunlarının tedavisini yüklenirken aynı zamanda bir kanser check-up gibi görev almakta bütün hastalarımızı da bu konuda uyarmakta ve gerekli tetkikleri yapmaktayız.
Kanserde erken tanı gerçekten hayat kurtarmaktadır. Ama en az bu kadar önemli olan da bu tanıyı koyan ve tedavisini üstlenen ekibin kanser konusunda uzman olmasıdır.