Tüp Bebek Tedavisi Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Laboratuvar ortamında özel kültür ortamlarında yumurta ve spermin döllenmesini takip eden zigotun bölünmeye devam ederek canlılığını sürdürmesi ve akabinde embriyonun rahim içine bırakılmasıyla çalışan işlemlerden oluşan tedaviye tüp bebek denilmektedir. İlk çıktığı yıllarda oldukça yüksek rakamlarla alınabilen tedavi bugün makul ücretlerle yapılabilmektedir. Zahmetli bir tedavi sürecini gerektiren tüp bebek başarı oranıysa %20-80 arasında değişmektedir. Başarıyı etkileyen birçok faktör bulunmakta olup, tüp bebekte 15-20 günlük tıbbi müdahale bulunmaktadır.
Tedavi bebek tedavisi hakkında bilinmesi gereken husus tedavinin birçok işlemi barındırıyor olmasıdır. Bu nedenle aşamaları yönünden tüp bebekte yumurtalıkların uyarılması, çatlatma iğnesinin yapılması, yumurtaların toplanması, fertilizasyonun sağlanması, embriyonun seçimi ve embriyo transferinin yapılması gibi aşamalar bulunmaktadır.
Tüp bebek tedavisi hakkında bilinmesi gereken diğer bir önemli husus ana rahmine yerleştirilen embriyonun rahimde canlılığını koruyup koruyamadığıyla ilgilidir. Tedaviden beklenen asıl sonuç zaten budur. Bu nedenle laboratuvar ortamında her ne kadar işlem basamakları sağlıklı yürümüş olsa da embriyo transferi sonrasında embriyonun ana rahminde bölünmelere devam etmesi gerekmektedir. Sağlıklı bir gebelikte gözlemlenen en önemli bulgu bu konuda kanda b-HCG değerinin ölçülmesiyle yapılmaktadır. Gebelik süreklilik gösteriyorsa bu aşamadan sonraki süreç normal bir gebelikteki gibi seyretmekte olup, bebekse kıymetli bebek sınıfında tanımlanmaktadır.
Tüp bebekte embriyo transferinde bir ya da iki embriyo transferi gerçekleştirilmekte olup, bu transferin sayısı yaş, deneyim gibi faktörlere göre belirlenmektedir. Tüp bebek tedavisinde bilinmesi gereken diğer bir husus seçilmiş bebeklerin dünyaya geleceğidir. Çünkü tüp bebekte embriyonun genetik yapısının incelenmesiyle sağlıksız embriyolardan ayıklanması ve kaliteli embriyonun seçilmesi söz konusudur..
Tüp bebek tedavisi hakkında bilinmesi gereken diğer husus dış gebelik ihtimalinin halen var olması durumudur. Döllenme sağlanmış olsa da embriyo tüplerdeki tıkanıklık nedeniyle yanlış yerde çoğalmaya devam ederse bu durum kaçınılmaz olur.