Tüp bebek tedavisi yaptıracak olanların öncelikli olarak bilinmesi gereken bazı önemli noktalar vardır. Kadınlar her ay bir yumurta üretirler. Bu yumurta erkekten gelen spermle döllenirse hamilelik oluşur. Yumurta üretimi yumurta üretimini uyaran hormon kontrolü ile yumurtalıkta üretilir. Tüp bebek tedavilerinde de vücudun bu mükemmel sistemi taklit edilmeye çalışılmaktadır. Yumurtalıkların uyarılması aşamasında ise, kadına yüksek dozda FSH içeren bir ilaç enjekte ederek birden fazla yumurta üretmesi sağlanmaya çalışılır. Yumurtalıkların uyarılmasına adet döneminin 2. günü başlınır. Enjeksiyonlar ortalama olarak 11 gün sürmektedir. Enjeksiyonda kullanılan ilacın ismi Gonal-F’dir. Tüp Bebek Tedavisi Nasıl Yapılır?
Tüp Bebek Tedavi Süreci
Tüp Bebek Tedavisi Nasıl Yapılır?
Bu 11 gün içerisinde kadın 3-4 defa ultrasyon muayenesi yapılarak yumurtaların gelişimi izlenmektedir. Tüp bebek tedavisi sürecinde çok önemlidir. Yumurtaların büyüklüğü 1,5-2 cm boyuna ulaştığında yumurta çatlama iğnesi yani HCG veya Ovitral ismi verilen ilaçlar uygulanır. Normal koşullarda yapılan bu işlemden 48 saat sonra yumurtlama gerçekleşir. Yumurtaların belirtilen bu sürede dolmadan önce yani 35-36. saat sonunda toplanması gerekmektedir. Aksi takdirde yumurtaların karın içine dökülme riski vardır. Karın içine dökülen yumurtalar tedavi için kullanılamaz. Yumurta toplama işlemi esnasında lokal veya genel anestezi altında ince bir iğne ile ultrason kullanılarak vajenden girilir. Yaklaşık 15-20dk süren bu işlem ile ortalama 8-10 yumurta vücut dışına alınır. Toplanan yumurtaların spermle yan yana koyularak döllenmesi beklenir. Ortalama yumurta başına 20 ile 75 bin sperm gerekmektedir.
Tüp Bebek Tedavisi İşlemleri
Bazı durumlarda, erkeğin sperm hareketliliği düşük ise döllenme işlemi mikro enjeksiyon ICSI yöntemi ile yapılır. Yani mikroskop altında tek bir sprem yumurtanın içine kıldan ince bir iğne yardımı ile enjekte edilir. Döllenmeden 24 saat sonra yumurta hücresi ikiye bölünür ve bu oluşan yapıya embriyo yani cenin adı verilir. 72 saat sonunda hücre sayısı 6-8 olur ve genellikle bu aşamada veya bazen 5. günde embriyo transferi yapılır. Embriyolar vajinadan ultrason kullanılarak ince bir kateter yardımı ile rahime aktarılır. Yönetmeliklere uygun olarak yapılan işlemler de yaş aralıkları şu şekildedir.; 35 yaş altı, bir embriyo, 35 yaş üstü, iki embriyo transferi yapılır. Bu kısıtlamanın sebebi ise çoğul gebelik riskini azaltmaktır. Böylece tüp bebek tedavisi tamamlanmış olur.