Robotik Cerrahi, robot teknolojisi ( Da Vinci) kullanılarak yapılan minimal invaziv cerrahidir. Da Vinci ismi ile Amerika’da çıkan sistem, sağladığı avantajlar ile tıpta çığır açmıştır.
Sistem, 3 ana konsoldan oluşur. Cerrah konsolu, hasta konsolu ve ekran kulesi. Hastanın vücudunun içine, ( laparoskopik ameliyatlardaki gibi minimal kesilerle ) kamera ve ince robotik enstrümanlar sokulur. Cerrah, ameliyathanede hastanın yanında bulunan cerrah konsolundan hastanın vücudunun içini izler, aynı konsolda el ve parmaklarıyla tuttuğu enstrümanlar ile hastanın içindeki robot elleri yöneterek hastayı ameliyat eder. Kuledeki ekranda da hastanın içi görülmektedir. Ameliyatı yapan robot değil cerrahtır. Robot bir araçtır ve yönetimi 100% cerrahtadır.
Robotik cerrahinin avantajları; ameliyat edilen bölgenin 3 boyutlu kamera ile 20 kez büyütülmüş halde ve daha net görmesi, robot ellerin insan bileğinden çok daha fazla dönebilmesi ( 540 derece ) ve bu sayede daha esnek hareket alanı ve daha küçük ve hassas hareketler yapabilmesidir. Ayrıca, robot kolların ucundaki aletler oldukça ince olduğundan, cerrahın, en zor bölgeler de bile %100 kesinlikle ve titremeden işlem gerçekleştirilmesini sağlar.
Dünyada büyük bir heyecanla karşılanan Da Vinci robotu ile 3 milyon civarında hastaya hizmet verilmiştir. Türkiye’de de 8 ilde birçok hastanede kullanılmaktadır. İstanbul’da 15 büyük hastanede bu yöntem mevcuttur. Hizmet verdiğim Amerikan Hastanesi de bunlardan biridir.
Robotik cerrahinin kullanıldığı alanlar : Üroloji, jinekoloji, Genel Cerrahi, Kalp Damar Derrahisi, Göğüs Cerrahisi, KBB ve Baş Boyun Cerrahisi, Pediatrik Cerrahi, Obezite Cerrahisi
Robotik Cerrahi Da Vinci Robotu
Jinekolojide bir vaka örneği verecek olursak rahim kanseri durumunda rahim almaya bakalım:
Hastanın karnına 10 mm uzunluklarında birkac ufak kesi yapılır. Bu kesilerden ince kamera ve robotik kollar girilir. Robotik kolları cerrahın kullanacağı konsola bağlıdır. Cerrah kendi konsolundan hastanın içine sokulmuş olan kamerayla için görür ve robotik kollara komut verir. Cerrah ekrana bakarak elleriyle tuttuğu (joystick benzeri?) enstrümanlar ile ameliyatı yapar. Cerrahın bu enstrümanlarla verdiği hareket, eş zamanlı olarak hastanın içindeki robotik enstrümanlara iletilir ve robot doktorun komutunu hasta içinde uygular.
Cerrah, rahmin yakın dokularla olan bağlantılarını keserek rahmi vajinadan dışarı çıkarır.