Tüp Bebek Tedavisinde Hangi Aşamalardan Geçilir
Muayene ve Tetkikler
Doğal yollarla çocuk sahibi olamayan çiftler, çare olur ümidiyle tüp bebek tedavisine yönelir. Ama tedavi çok zorlu ve uzun bir süreçtir. Her zaman başarıyla sonuçlanmaz. Çiftler tedaviye başlamadan önce yaşanabilecek olumsuz durumlarla ilgili bilgilendirilir. Ve sonuçlara hazırlıklı olmaları sağlanır. Tedaviye ancak gerekli tetkikler sonucunda karar verilebilir.
Yumurtalıkların Uyarılması
Bu süreç âdetin 2. gününde başlar. Yaklaşık olarak 11 gün sürer. Bu süreçte anne adayına birtakım ilaçlar enjekte edilecek ve ultrason yoluyla yumurtalıklar kontrol edilecektir. Normal şartlar altında her kadında ayda bir yumurta oluşması beklenir. Uygulanan tedavi çok daha fazlası içindir.
Çatlama İğnesi
Yumurtalar yeterince olgunlaştığında çatlatma iğnesine geçilir. İğnenin üzerinden 34-36 saat geçtikten sonra yumurtlama gerçekleşir. Yumurtaların hekim tarafından çatlatılması için istenilen saatte hazır bulunmak önemlidir. Yumurtalar kendi kendine çatlarsa bütün çabalar boşa gidecektir. Böyle durumlarda bir sonraki ay her şeye sil baştan başlanır.
Yumurta Toplama
Anne adayı kliniğe aç gider. 4 saat hiçbir şey içmemiş, 6 saat de hiçbir şey yememiş olmalıdır. Yumurta toplama sürecinde iğne kullanarak yumurtalar, içinde bulunduğu folikül denen keselerden alınır. Yumurta toplama aşamasına başlamadan önce hastanın vajeni temizlenir ve gerekli hijyenik işlemlere başvurulur. İğne aracılığı ile yumurtaların içinde olduğu folikül adı verilen keselere girilir ve içerisinden yumurtalar alınır. Bu işlem 20-30 dakika süren bir işlemdir. Genel ya da lokal anestezi kullanılabilir. Yumurtalar, 2-4 saat arası bir tür kültür sıvısı içinde bekletilir. Yumurtaların kalitesi bu süre sonunda üzerlerindeki manto denilen tabaka soyularak anlaşılır.
Embriyo Oluşturma
Bu aşamada baba adayından sperm alınır. Kaliteli yumurtalar bu spermlerle mikroskop altında döllenir. Oluşan embriyolar özel dolapların içerisinde gözlem altında tutulur. Belli bir olgunluğa ulaştıklarında anne rahmine yerleştirilmeleri gereklidir. Şayet anne hazır değilse embriyolar dondurulurlar. Beş yıla kadar saklanabilirler. Ancak çiftlerin her yıl gidip buna onay vermeleri gerekir.
Embriyo Transferi
Tüp bebek tedavisinde embriyo transferi, genellikle yumurta toplama işleminin üzerinden 3-5 gün geçtikten sonra yapılır. Bu işlemin herhangi bir ağrısı yoktur. Toplama işlemindeki gibi anestezi uygulanmaz. Tüm zorluğu, idrara sıkışıkken yapılmasındadır. Hemşire tarafından anne adayının karnına baskı uygulanır. 1-2 adet embriyo, katater içerisine alınarak rahme yerleştirilir. Sonrasında herhangi bir dinlenme süreci gerektirmez. Embriyo, bu aşamadan sonra, anne adayı yürüdüğünde, ıkındığında, arabaya ya da uçağa bindiğinde, merdiven çıktığında herhangi bir zarara uğramayacaktır.
Embriyo Yerleştirildikten Sonraki Dönem
Bu dönemde anne adayına ila. Tedavisi uygulanır. Transferden 12 gün sonra gebelik testinin pozitif çıkması beklenir. Bu tarihten önce test yapılmaz. Kasık ve beldeki olası ağrılar ya da göğüslerde ve karındaki şişkinlik gebelik belirtisi olabileceği gibi, adet döneminin habercisi de olabilirler. Bu durum, tüp bebek tedavisinin başarısız olduğu anlamına gelir.