Tüp Bebek Tedavi İşlemleri Ve Süreci
Tüp bebek tedavi ve işlemleri ile ilgili olarak kadınlarda üreme sistemi organları vajina, rahim ağzı, rahim, rahim kanalları ve yumurtalıklardan oluşur. Kadınlarda beyinde salgılanan FSH hormonu ile her ay bir yumurta gelişir. Bu gelişen yumurta ve erkekden gelen sprem ile döllenme olursa hamilelik meydana gelir. Tüp bebek mantığı da aynı mekanizma ile gerçekleşir. Adet döneminde vajinal ultrasonografi yapılır. Herşey normal seyrediyorsa yumurtaların büyümesi için ortalama 9-11 gün hormon iğnesi yapılır. Tedavi protokolü kişiye özel olarak belirlenir. 3-4 gün ara ile yumurta takibi ve rahim zarı kontrolü yapılır. Yumurtalar 18-20mm boyutuna ulaştığında tetikleyici iğne ile çatlatma yapılır. Ortalama 34-36 saat sonra yumurtalar toplanır. Yumurtaların toplanma işlemi genel anestezi eşliğinde yapılır. Vajinal ultrasonografi probuna iğne takılır.
Tüp Bebek İşlemleri Nasıl Yapılır?
Iğne ultrasonografi eşliğinde vajinadan girilerek yumurtalığa batırılır. Iğne ile tüm foliküllerin içine girilerek, tüm yumurtalar alınır. Tüp bebek tedavi işlemi yapılan bu işlem yaklaşık olarak 30-40dk sürmektedir. Işlem sonrası hastalar 1-2 saat kadar dinlendikten sonra taburcu edilmektedirler. Döllenme işlemi klasik yöntem ve mikro enjeksiyon olmak üzere iki farklı şekilde yapılabilmektedir. Klasik yöntemde, mastürmasyon ile elde edilen sperm laboratuvar ortamında yıkanarak her bir yumurta etrafına bir damla sperm konsantresi bırakılır. Spermlerin yumurtaları döllemesi beklenir. Lakin erkeğin sperm sayısı veya hareketliliği düşük ise döllenme mikro enjeksiyon yöntemi ile yapılır. Morfolojik olarak en iyi olan sperm bir iğne yardımı ile çekilir ve sperm mikro enjeksiyon yöntemi ile yumurtanın içine bırakılır.
Tüp Bebek Tedavisinde Mikro Enjeksiyon Yöntemi
Tüp bebek tedavisi konusunda, mikro enjeksiyon yönteminde döllenme oranları daha yüksek olduğu için daha çok tercih edilen bir yöntem haline gelmiştir. Döllenmeden 24 saat sonra iki çekirdek olan bir hücre izenir. 2. günde yumurta hücresi bölünerek iki hücre sonra dört hücre olarak embriyo yani cenin adını alır. 3. gün sonunda ise bölünmeye devam ederek sekiz hücreye dönüşür. 4. günde embriyo bölünerek morula haline dönüşür. 5. günde ise blostokiste dönüşür. Embriyo etrafındaki kabuğa lazer yardımı ile bir delik açılır. Burda amaç embriyonun kabuktan rahatlıkla çıkarak rahim zarına tutunmasına kolaylaştırmaktır. Embriyo transferi 2. gün ile 5. gün arasında yapılır. Embriyo transferi anestezi gerektirmeyen acısız bir işlemdir. Içlerinde en kaliteli embriyo ultrason eşliğinde ince bir kateter yardımı ile dikkatli bir şekilde rahim içine enjekte edilir.