Tüp bebek tedavisi dünyanın her yerinde kullanılan, teknolojik gelişmelerin son yıllarda geldiği nokta sayesinde başarılı sonuçlarıyla her yıl pek çok çiftin yüzünü güldürmeye devam edecektir. Tüp bebek tedavisi hakkında günümüzde çok olumlu dönüşler alınmakta, tedavi esnasında, eğer çiftin yapısı ve genetik faktörler elveriyorsa büyük sorunlar yaşanmamaktadır. Hamile kalmayı düşünen, otuz beş yaş ve altı kadınlar tüp bebek tedavisinde büyük olasılıkla olumlu sonuçlar görebilmektedir. Bunun sebebi henüz yeterince yumurtaya sahip olmaları ve, tedavi için gerekli görülen kalitede yumurtaların bulunabilmesiyle ilgilidir. Genel Hatları İle Tüp Bebek Tedavisi
Aynı zamanda erkeğin sperm sayısı ve sperm kalitesi de tedavi için uygun görülürse, tedavi planı ilerler ve embriyo transferi başarılı olursa hamilelik gerçekleşir. Rahime bağlı bozukluklar kamera yardımıyla incelenmesi ve bozuklukları tespit etmesiyle başarı oranı artmaktadır. Embriyonun bütün kromozomlarını tarayan teknolojiler günümüzde kullanılır. Bu yönteme genel olarak PGD denilmektedir. Yine Tedavide başarı oranı 30 yaşın altında % 60, 35 yaş civarı % 40, 40 ve üstü için ise % 15 olarak bilinmektedir. Bu oran sadece bir kez tüp bebek tedavisini deneyenler için geçerli olmaktadır.
Genel Hatları İle Tüp Bebek Tedavisi
4 defa yaptıranlarda ise oran % 90’ları bulabilmektedir. Teknikler gün geçtikçe geliştikçe, yeni yöntemler tıp dünyasında yerini almaya başlamıştır. IMSI tekniği, testis biyopsisi, PGD, lazer yardımıyla embriyo çeperinin inceltilmesi, dondurma işlemi frozen, embriyo gelişimi takibi için uygulanan embriyoskop ve immünolojik tedavi son yıllarda tüp bebek tedavisinde uygulanan yeniliklerdendir. Tedavi için başvuran her çift değerlendirmeye alınır. Ancak önemli olan çiftin tedaviye cevap verebilecek durumda olmasıdır. Sperm üretimi olmayan erkekler, yumurta üretimi durmuş ve menopoza girmiş, hormon seviyesi bozuk ve cerrahi operasyonla rahmi alınmış kadınlar için tüp bebek tedavisi pek mümkün değildir. Tüp bebek tedavisi menopoza kadar yaptırılabilir.
Tedaviler arasında minimum 2 aylık bir zaman dilimi olması sağlıklıdır. Tedavi sürecinde kullanılan ilaçlar, hastanın kendi kendi kendine uygulayabileceği ilaçlardır. Bu ilaçların dozları doktor tarafından belirlenir ve hastaya liste halinde verilir.
Her tedavi metodunda mutlaka riskler bulunur. Doktor tarafından çiftlerin aydınlanması için bilgi verilmektedir. Yumurta arttırıcı ilaçlar sayesinde aşırı büyüme, kistleşme, vücudun üçüncü boşluklarına sıvı toplanması gibi durumlar yaşanabilmektedir.