Çocuk sahibi olamama toplumun yaklaşık %20’sinde görülebilmekte olup, gerek kadından gerekse erkekten kaynaklı olabilmektedir. Bugün gebeliğin başlaması ve çiftlerin bebek sahibi olmasında kullanılan en etkili tedavi yöntemiyse tüp bebek tedavisidir. Bu tedavi yöntemi bir dizi tıbbi tedavi aşamaları gerektirmektedir.
Peki, tüp bebek tedavi basamakları nelerdir?
Sağlıklı bir kadın her yirmi sekiz günde bir menstrüasyon geçirir. Mensturasyonun ilk gününden başlayarak saymak üzere on birinci gün ve on yedinci gün arasındaki günde sadece bir tane yumurta üretir. Bu yumurtanın yaşam süresiyse 24 saattir. Döllenme olmadığı takdirde diğer siklusta döllenmemiş yumurta atılır. Gebe kalmayan kadınlardaysa kimi sağlıklı yumurtanın gelişmemesi, kimisi tüplerindeki tıkanıklık sebebiyle gebe kalamama gibi nedenler bulunmaktadır.
Tüp bebekse bu gibi sorunların aşılmasında önemli bir rol oynamaktadır. Tüp bebek tedavi basamağı olarak bu sebeple ilk yapılan işlem kadının yumurtalıklarının uyarılmasıdır. Kimyasal olarak yumurtalık uyarılır ve ovulasyon süreci düzenlenir. Bu amaçla kullanılan ilaçlar arasında klomifensitrat, gonadotropinler, metformin ve parlodel gibi ilaçlardır.
Kontrollü Over Hiper stimülasyonu olarak bilinen bu basamakta farklı protokoller yapılıyor olsa da en çok uzun GnRHAgonist protokolü kullanılmaktadır. İşlemin amacıysa erken ovulasyona engel olmak ve gonadotropin hormon salınımını baskılamaktır. Bir ay önce lupron başlanır. Ve baskılanan overlere gonadotropin enjeksiyonuna başlanır. Sağlıklı foliküllerin gelişmesi beklenir. Sekizinci ve dokuzuncu günden sonra olgunlaşan foliküllerin çatlaması için HCG enjeksiyonu yapılır ve 34-36 saat arasında yumurtalar cerrahik şartlarda sedasyon altında toplanır.
Transvaginal ultrasonagrafiyle iğne yardımıyla foliküller aspire edilir ve medyum içerisine inseminasyon oluncaya kadar inkübatöre yerleştirilir. Yumurta toplama işlemi tüp bebek tedavi basamağından sonra fertilizasyon ve embriyo kültür elde etme işlemi bulunmaktadır. Bunun için erkekten alınan spermler yumurtaların bulunduğu medyum içerisine bırakılır ve döllenme beklenir. Embriyoların içerisinde sağlıklı olan embriyo değerlendirilmesi yapılır.
Tüp bebek tedavisi basamaklarının en son işlemi embriyo transferinin yapılması işlemi olup, basittir. Anestezi olmadan yapılan işlemde blastosit adını alan embriyo, rahim boşluğuna yerleştirilir, sonrasında enjektableprogesteronla overler desteklenir, gebelik izlenir.