İdrar kaçırma, Latince adıyla üriner inkontinans, idrarla ilgili yetmezlik anlamına gelir. Kadınlarda, bilinen idrar kaçırma biçimleri şunlardır:
1. Stres Biçiminde İdrar Kaçırma
Gülme, öksürme, hapşırma, koşma gibi fiziksel olaylar sırasında oluşan idrar kaçırma durumudur. Kadınlarda idrar kaçırma durumu daha çok bu şekilde görülür. İki farklı nedeni vardır. İlki, mesane ve idrar kanalının desteklendiği kasların zayıf olmasıdır. Karındaki iç basıncın artmasına neden olan herhangi bir fiziksel durum, idrarın kaçmasına neden olur. Kadının yaşı, yaptığı zor doğumlar, sigara alışkanlığı, kilosu, aile yatkınlığı ya da menopoz, bunların hepsi, birer risk faktörüdür. Bir başka neden, tutup-boşaltma kontrolü sağlamakta olan sfinkter kasların yetersiz olmasıdır.
2. Sıkışma Biçiminde İdrar Kaçırma
Bu tipte, birdenbire oluşan tuvalete gitme ihtiyacı ve yetişememe durumu söz konusudur. Temel neden, mesanedeki kasların kapasitelerinin ötesinde uyarılmış olması ve mesanenin yetersizliğidir. Sinirler ve hormonlarla ilgili hastalıkların bazıları buna sebep olabilir.
3. Karışık Biçimde İdrar Kaçırma
Hem öksürürken ya da hapşırırken, hem de aniden tuvalete gitme ihtiyacıyla idrar kaçırma halidir. Stres ve sıkışma tiplerinin her ikisi de aynı anda görülüyor demektir.
4. Taşma Biçiminde İdrar Kaçırma
Mesane duvarındaki detrusor kasının gerilmesiyle oluşur. Mesanenin gereğinden fazla dolması sonucu gerçekleşir. Hasta hiç sıkışıklık hissetmeyebilir. Temel sebep, şeker hastalığı, omurilikteki yaralanma türleri, ameliyatlar, sinirlerle ilgili hastalıklar olabilir.
Kadınlarda İdrar Kaçırmanın Nedenleri
1. İlerlemiş Yaş: Hastanın yaşı arttıkça tuvalete gitme sıkılığı da artar. Bunların hepsi üriner sistemin yaşlanmaya bağlı olarak zayıflamasıdır.
2. Gebe Kalmak: Gebelikle birlikte çoğu kadında idrar kaçırma sorunu ortaya kaçar. Bunun nedeni tam olarak bilinmemektedir. Bazılarında bu durum doğumdan sonra da devam eder. Bu yüzden idrar kaçırma, doğum yapan kadınlarda, yapmayanlara oranla çok daha sık görülür. Bu durum, gebeliği risk faktörü haline getirir.
3. Doğum Yapmak: Zor ve çok sancılı doğum yapan kadınlarda stres tipinde idrar kaçırma daha çok görülür. Sezaryen doğumlardan sonra da, az olmakla birlikte, idrar kaçırma sorununa rastlanır. Her şekilde, idrar kaçırma sorunu, doğumla birlikte artış göstermektedir.
4. Aşırı Kilo: Aşırı kilo, karnın iç basıncını artırır. Buna bağlı olarak idrar kaçırma riski artar. Kilo vermeyle birlikte, hastanın şikâyetlerinin çoğu azalır.
5. Menopoza Girme: Menopoz sonrasında estrojen hormonunun azalması yüzünden kadınlarda idrar kaçırma sorunu çok daha fazla görülür. Böyle durumlarda hastaya estrojen hormonu verilerek şikâyetlerinin azalması sağlanır.