Bazı çiftler doğal yollardan bebek sahibi olma şansı yakalayamaz. Bu çiftler tedaviye gerek duymaktadır. Bu noktada devreye tüp bebek tedavisi girer. Tüp bebek dünyada ve ülkemizde son yıllarda çok gelişmiş olup, pek çok çiftin bebek sahibi olma şansını elde etmelerinde önemli bir tedavi yöntemi olmuştur. Tedaviden önce iyi bir araştırma yapmak, tedavinin hangi doktor tarafından yapılmasının istendiğine karar vermek gerekli bir konudur. Günümüzde Tüp Bebek Tedavisi Hangi Aşamada
Konuyla ilgili ilk önce doktorla iletişim kurmak ve merak edilen tüm soruların cevaplanmasına olanak sağlanmalıdır. Öncelikli olarak tüp bebek merkezine başvurulmalı ve ardından adaylarla bir görüşme olmalıdır. Hangi koşullar oluşursa tüp bebek tedavisine başlanır, adaylar bunun hakkında bilgi sahibi olur. Buna uygun olarak gerekli tetkikler için planlama yapılır. Ultrason ve detaylı muayene uygulanır. Bu tedavi günümüzde mikroenjeksiyon ile yapılır ve alınan spermin yumurtaya yerleştirilmesiyle ve sonrasında ana rahmine transferi gerçekleşir. Bu tedavi yöntemi kadın ve erkekten alınan üreme hücreleri vücut sıcaklığında bir odada 48 saat bekletilir. Bu süreçte elde edilen yumurtaların % 50’lik kısmı döllenir. Bu yöntemle tedaviden yüksek oranda verim alınmaktadır.
Günümüzde Tüp Bebek Tedavisi Hangi Aşamada
Tüp bebek tedavisi uygulanabilecek belli kriterler vardır. Bunlar nedeni belli olmayan kısırlık, ileri polikistik over, yumurtlama bozukluğu, çikolata kisti, sperm kalitesinde bozukluk,sperm sayısı azlığı, 1 yıllık korunmasız düzenli cinsel ilişki olmasına karşın hamileliğin sağlanamaması olarak bilinmektedir. Tüm hazırlıklar tamamlanıp, tetkikler bittiğinde çift tedavi için uygunsa tüp bebek tedavisine başlanabilir.
Üreme için kadınların ürettiği hormonlar, hastaya enjekte edilmektedir. Fazla doz enjeksiyon yapılır, bunun nedeni de birden fazla yumurta üretebilmek amacıyla yapılmaktadır. Embriyoların gelişimi sıklıkla ultrasonla takip edilmektedir. Kaliteli embriyolar, seçilerek, dondurulur. Bu şekilde tedavide başarısız olma durumunda tekrar bu embriyolar kullanılabilir. Kan tahlilleri bu süreçte ihmal edilmemelidir.
Yumurtaların boyutları 18 ila 20 mm arasında olduysa, artık yumurta çatlatma enjeksiyonu tek dozda uygulanmaktadır. Yumurtlama zamanının planlanması da yapılır. İğneden yaklaşık olarak 36 saat sonra anestezi yapılarak, vajinal yoldan iğneyle yumurtalar toplanır. Anne adaylarına işlemler yapılırken, baba adaylarının sperm örnekleri özel işleme tabii tutulur. Spermlerle beraber, yumurtalar laboratuvar ortamında döllenir.