Uzun süre bebek isteyen ancak, henüz hamilelik süreci yaşayamamış bir çift için başvurulacak yöntemlerin en başarılısı tüp bebek yöntemidir. Çiftler tüp bebek tedavisine karar vermeden önce doğru araştırmalar yapıp, buna göre doktorlarından doğru bilgiler alarak tedaviye başlamalıdır. Tüp bebek yöntemiyle olan hamileliğin normal şartlardaki hamilelikten hiçbir farkı görülmemektedir. Günümüzde Tüp Bebek Tedavisi
Fark olarak laboratuvar ortamında döllenmenin oluşup, ana rahmine yumurtanın yerleştirilmesi sayılabilir. Yumurta ve sperm bozuklukları ileri derecede değilse aşılama yöntemi kullanılmaktadır. Aşılama en fazla 6 kez denenebilir ve aşılama yöntemiyle, genel itibariyle üç denemede başarıyı yakalamak mümkün olmaktadır. Üç denemeden fazla polistik over hastası olan kadınlarda yapılabilmektedir. Ancak üç denemede başarı şansı elde edilmediyse tüp bebek tedavisine geçilebilmektedir. Açıklanamayan kısırlık süreci 3 yılı aşkınsa tüp bebek tedavisi denenebilir. 35 yaşını aşmış kadınlarda 3 yılı bekleme durumu yoktur.
Hormonal bozukluklarda bu süreç 1 yıl olabilir. 1 yılı aştığında hamilelik görülmediyse tüp bebek tedavisi yapılabilir. Hareketli spermler, 1 milyondan az sayıdaysa mikroenjeksiyon yöntemi, 1ila 10 milyon arasındaysa tüp bebek tedavisi doğru seçenektir.
Tüp bebek tedavisinin aşamaları bulunmaktadır. İlk aşamada tedavi olmak için başvuran çiftlerle görüşülüp, uygulamaların değerlendirilmesi ve tedavinin planlanması sağlanır.Tetkik sonuçları çifte hangi tedavi yöntemi uygulanacağı hakkında bilgi vermektedir. Ultrasanografi ve jinekolojik muayene ile rahim yapısı ve yumurtalık kapasitesi de değerlendirilmektedir. Yapılan diğer işlemler ve testler sonucu eğer çift tedavi için uygunsa tedaviye başlanır.
Günümüzde Tüp Bebek Tedavisi
Yumurtalıkların uyarılması için iğne yoluyla hormon ilaçları verilir ve yumurtanın olgunlaşması için destek sağlanır. Sonrasında hafif bir genel anestezi ve ultrasasonografi yardımıyla istenilen şekilde olgunlaşmış yumurtalıkların toplanma evresine geçilir. Toplanan yumurtalar ve spermler laboratuvar ortamında bir embriyolog tarafından döllendirilir. Son aşama embriyo transferi de döllenen embriyonun uzman doktor tarafından, bir kataterle, anestezi altında ana rahmine yerleştirilmesidir. Sonrasında artık sıra gebeliğin oluşumunun beklenmesine gelir. 15 günlük bir ekleme süresinden sonra gebelik oluşumunun sağlanıp sağlanmadığı testle öğrenilmektedir. Tedavide başarı yakalanmazsa yöntem tekrarlanır. Bu yöntem güvenilir tüp bebek merkezlerinde ve doktorların elinde hiçbir problem olmadan uygulanmaktadır. Bu tedavinin en büyük riski çoğul gebelik yani birden fazla bebeğe sahip olma durumudur. Bazı anne ve babalar için bu durum sevindirici de olsa bazıları için risk sayılır.
https://www.teksencamlibel.com/tup-bebek-tedavisinde-son-gelismeler/